Kan ik mijn auto naar privé halen?

16 februari 2018

Als uw auto in de bijtelling te duur wordt, wilt u deze wellicht overnemen in privé. Maar kan dat zomaar en maakt het nog wat uit of u een eenmanszaak heeft of een bv?

Bijtelling te duur

De meeste ondernemers zetten een nieuwe auto op de zaak. De kosten zijn dan aftrekbaar, op de bekende bijtelling na. De bijtelling is echter gekoppeld aan de catalogusprijs in het jaar van aanschaf. Naarmate de auto ouder wordt, wordt de bijtelling fiscaal minder interessant. U zou dan de auto wellicht liever in privé rijden en zakelijke kilometers declareren.

Auto voor IB-ondernemers

Ondernemers van wie de winst belast wordt in de inkomstenbelasting, kunnen hun auto van de zaak echter niet zomaar naar privé halen. De auto blijft dus op de zaak staan en u blijft de bijtelling voor uw kiezen krijgen.

Let op!
Naar privé halen is dus bij de ondernemer wiens winst in de IB valt, alleen mogelijk bij een zogenaamde bijzondere omstandigheid. Bijvoorbeeld dat de wetgeving zodanig verandert dat u, had u dit van tevoren geweten, de auto niet op de zaak had gezet. U  moet dit desgevraagd aannemelijk kunnen maken.

Tip:
Rijdt u de zakenauto niet meer zakelijk, dan bent u zelfs verplicht de auto over te brengen naar privé.

Kopen andere auto

Koopt u een andere auto, dan kunt u er wel voor kiezen deze in privé te rijden en niet op de zaak te zetten.

Auto voor dga

Wilt u als dga de auto overnemen in privé, dan kan dit wel. U bent fiscaal namelijk gewoon werknemer en kunt dus de auto voor een reële prijs van de bv overnemen. Ga bijvoorbeeld op internet na wat een reële prijs is voor uw auto, dat voorkomt discussie met de inspecteur.

Heeft u vragen over het naar privé halen van de auto van de zaak, neem dan contact met ons op.

Bron: SRA – Publicatiedatum: 16-02-2018

Neem contact met ons op

Hieronder vindt u artikels over vragen die wij vaak voorbij zien komen. Staat uw vraag er niet bij? Dan kunt u natuurlijk ook contact met ons opnemen, we helpen u graag vooruit!

Neem contact met ons op

Wil je vrijblijvend een afspraak maken of heb je een vraag? Neem dan telefonisch contact met ons op of stuur ons een e-mail bericht.