Hoeveel btw voor de escape room?

15 februari 2018

Een escape room is een nieuwe vorm van vermaak. De deelnemers worden een bepaalde tijd opgesloten in een ruimte en moeten zich door het oplossen van puzzels weer zien te bevrijden. Leuk, maar hoeveel btw moet u als exploitant berekenen?

Voorziening voor vermaak

Ook de fiscus gaat ervan uit dat een escape room een voorziening is die gericht is op vermaak. Een escape room is daardoor te vergelijken met een attractiepark of speeltuin.

Voorwaarden

Onder voorwaarden kan voor de toegang tot een escape room het lage btw tarief van 6% in rekening worden gebracht. De escape room moet dan primair en permanent voor vermaak en dagrecreatie zijn ingericht. Dit is in ieder geval zo als de escape room per jaar minstens twee maanden achter elkaar geopend is. Dit is ook zo als het verblijf in de escape room beperkt is tot een vooraf vastgestelde tijd.

Recreatie

Ook het kaartje waarmee u toegang krijgt tot attractieparken, speel- en siertuinen en dergelijke, valt onder het 6%-tarief, als deze minimaal twee maanden per jaar aaneensluitend zijn geopend. Ook moet het recreatieve aspect voorop staan. Bij een kortere openingsperiode geldt het tarief van 21%.

Ook in sportaccommodatie

Andere recreatieve activiteiten, zoals paintball, lasergame of touwtrekken, vallen onder het 6%-tarief als ze plaatsvinden op een locatie die speciaal en permanent voor vermaak en dagrecreatie ingericht is, of als ze plaatsvinden in een sportaccommodatie.

Beurzen en casino’s vallen op grond van de voorwaarden niet onder het lage tarief.

Heeft u vragen over het btw-tarief voor recreatieve voorzieningen, neem dan contact met ons op.

Bron: SRA – Publicatiedatum: 15-02-2018

Neem contact met ons op

Hieronder vindt u artikels over vragen die wij vaak voorbij zien komen. Staat uw vraag er niet bij? Dan kunt u natuurlijk ook contact met ons opnemen, we helpen u graag vooruit!

Neem contact met ons op

Wil je vrijblijvend een afspraak maken of heb je een vraag? Neem dan telefonisch contact met ons op of stuur ons een e-mail bericht.