Uitstel aanvraag TVL Q2 2021

27 mei 2021

Heeft u omzetverlies door de coronamaatregelen? En moeite om de vaste lasten van uw onderneming te betalen? Dan kunt u via de regeling Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) subsidie aanvragen. In de tweede helft van juni 2021 opent de TVL Q2 2021.

Referentieperiode verruimd

De referentieperiode voor de TVL voor het tweede kwartaal van dit jaar is verruimd. Ondernemers die om verschillende redenen minder omzet hadden dan in het referentiekwartaal, ontvingen daardoor minder of geen TVL. Nu mogen ze zelf kiezen of ze het omzetverlies vergelijken met het tweede kwartaal van 2019 of met het derde kwartaal van 2020. De aanvraag zelf verandert dus niet, u krijgt alleen een extra keuzemogelijkheid.

Openstelling TVL Q2

De keuze kan een belangrijk verschil maken, omdat ondernemers alleen in aanmerking komen voor de TVL bij een omzetverlies van minstens 30%. Ondernemers bij wie het omzetverlies in het tweede kwartaal van 2019 te gering was, kunnen hiermee dus geholpen zijn.

Maar let op, de extra keuzemogelijkheid heeft wel een keerzijde. Door de extra uitvoerings-werkzaamheden kan de tegemoetkoming pas in de tweede helft van juni 2021 worden aangevraagd.

100% vergoeding

De TVL wordt voor het 2e kwartaal van 2021 verder uitgebreid. Om zoveel mogelijk bedrijven in deze moeilijke tijd te helpen, worden in het 2e kwartaal van 2021 100% van de vaste lasten vergoed. Dit was in het 1e kwartaal van 2021 nog 85%.

Wat stopt?

De aanvullende Voorraadsubsidie Gesloten Detailhandel (VGD) en opslag voor Annuleringskosten Reisorganisaties (AR) worden niet verlengd in Q2. In het tweede kwartaal wordt er meer mogelijk, waardoor de TVL voldoende steun biedt en deze aanvullende subsidies niet opnieuw nodig zijn.

Wat is nieuw?

Land- en tuinbouwbedrijven ontvangen een extra opslag in Q2 van de TVL voor de speciale kosten om planten en dieren in leven te houden. Deze opslag van 21% wordt bij het percentage vaste lasten geteld en komt bovenop de TVL-subsidie Q1 en Q2 2021, met een maximum van € 225.000 voor de gehele coronaperiode in 2021. Meer informatie over dit onderwerp vindt u op deze pagina van RVO.

Belangrijkste voorwaarden

  • Uw bedrijf staat ingeschreven bij KvK, heeft een SBI-code en minimaal één vestiging in Nederland, maar niet op het huisadres. Op deze vestigingseis zijn een paar uitzonderingen, zoals goederenvervoer, markthandel, kermisattracties, taxichauffeurs, rijinstructeurs en sommige horeca.
  • Uw bedrijf heeft meer dan 30% omzetverlies in het 2e kwartaal van 2021 vergeleken met het 2e kwartaal van 2019 of het 3e kwartaal in 2020.
  • Uw vaste lasten zijn minimaal € 1.500 per kwartaal, op basis van het percentage vaste lasten dat bij uw hoofdactiviteit hoort. Let op: het gaat om uw berekende vaste lasten, niet om de werkelijke vaste lasten.

Belangrijk

Een onderneming die een TVL-subsidie van € 125.000 of meer krijgt, heeft een accountantsverklaring nodig. De verruiming van de TVL kan betekenen dat sommige bedrijven geen toegang meer hebben tot de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) subsidie. Zoek dit goed uit met uw eigen relatiebeheerder van RSW Accountants + Adviseurs.

Meer weten?

Wij willen u graag goed informeren. Mocht u daarom nog vragen hebben, neem dan gerust contact met ons op.

Neem contact met ons op

Hieronder vindt u artikels over vragen die wij vaak voorbij zien komen. Staat uw vraag er niet bij? Dan kunt u natuurlijk ook contact met ons opnemen, we helpen u graag vooruit!

Neem contact met ons op

Wil je vrijblijvend een afspraak maken of heb je een vraag? Neem dan telefonisch contact met ons op of stuur ons een e-mail bericht.