Team Asten is verhuisd naar Witvrouwenbergweg 15A, 5711 CN Someren.

Is verlaging gebruikelijk loon mogelijk tijdens coronacrisis?

03 april 2020

Als DGA moet u zichzelf een gebruikelijk loon toekennen, in 2020 bedraagt het gebruikelijke loon tenminste € 46.000. Mag u tijdens de coronacrisis het gebruikelijk loon verlagen? Uw bv en aanmerkelijkbelanghouder mogen gedurende coronacrisis tijdelijk een lager maandloon afspreken als de crisis grote gevolgen heeft voor uw omzet en liquiditeit van uw bedrijf.

Op 1 april 2020 meldt de Belastingdienst dat het loon van de aanmerkelijkbelanghouder (ab-houder) achteraf mag worden bepaald. De impact van de coronacrisis op de bv is dan overzichtelijker. De ab-houder heeft dan meer inzicht in het bepalen van de hoogte van het gebruikelijk jaarloon.

Niet met terugwerkende kracht

Het loon dat u als ab-houder in de afgelopen maanden in 2020 heeft ontvangen, kan niet teruggedraaid worden. Het loon kan alleen voor de toekomstige maanden in 2020 verlaagd worden.

Verlaging in aangiften loonheffingen

Kiest u als ab-houder voor verlaging van het maandloon, dan wordt er in de aangiften loonheffingen het loon vermeldt dat de ab-houder heeft ontvangen. Ook het loon in natura zoals het privégebruik van de auto wordt vermeld. Het gebruikelijke loon voor het jaar 2020 wordt uiterlijk aan het einde van het kalenderjaar of op het moment waarop de dienstbetrekking eindigt bepaald. Heeft de bv te weinig loon uitbetaald, dan moet het verschil als loon worden aangegeven en de daarover loonheffingen worden berekend.

Geen verzoek om instemming nodig

In overeenstemming mag de bv en de ab-houder een tijdelijk lager loon uitbetalen. De Belastingdienst hoeft hiervoor geen verzoek van instemming te ontvangen. Er is dus ook geen verzoek om vooroverleg nodig.

Wij willen u graag goed informeren. Mocht u daarom nog vragen hebben, neem dan gerust contact met ons op.

Neem contact met ons op

Hieronder vindt u artikels over vragen die wij vaak voorbij zien komen. Staat uw vraag er niet bij? Dan kunt u natuurlijk ook contact met ons opnemen, we helpen u graag vooruit!

Neem contact met ons op

Wil je vrijblijvend een afspraak maken of heb je een vraag? Neem dan telefonisch contact met ons op of stuur ons een e-mail bericht.