Wetvoorstel excessief lenen bij eigen vennootschap van kracht vanaf 1 januari 2023

21 september 2022

Vanaf 1 januari 2023 moeten directeur-grootaandeelhouders (hierna: DGA’s) en verbonden personen die meer dan € 700.000 lenen van hun B.V. inkomstenbelasting in box 2 betalen. Het wetsvoorstel hiertoe is op 13 september jl. aangenomen door de Tweede Kamer.

Op dit moment is het vaak mogelijk om geld te lenen uit de vennootschap zonder dat daar op dat moment belasting wordt betaald. Door de huidige vormgeving kunnen aanmerkelijkbelanghouders belastingbetaling langdurig uitstellen door geld te lenen van de eigen vennootschap in plaats van meer loon te genieten of dividend uit te keren.

De maatregel geldt niet alleen voor de aanmerkelijkbelanghouder, maar ook voor zijn of haar fiscale partner. Hierbij blijft de schuldengrens voor de aanmerkelijkbelanghouder en zijn partner samen € 700.000.

U bent al aanmerkelijkbelanghouder als u meer dan 5% van de aandelen bezit in een B.V.

Het wetsvoorstel excessief lenen zorgt ervoor dat lenen van de eigen vennootschap, zonder over dat geld direct belasting te betalen, wordt beperkt. Vanaf 1 januari 2023 moeten DGA’s die meer dan € 700.000 lenen van hun eigen B.V. inkomstenbelasting in box 2 betalen over het zogenoemde fictief regulier voordeel, waar het tarief hiervoor momenteel 26,9% is.

Op Prinsjesdag 2020 is een progressieve box 2-heffing aangekondigd met ingang van het belastingjaar 2024. Er worden dan twee inkomensschijven geïntroduceerd. Het basistarief wordt 24,5% voor de eerste € 67.000 box 2-inkomen per belastingplichtige. Box 2-inkomen boven de € 67.000 wordt belast met een tarief van 31%.

De eerste peildatum van de maatregel tegen excessief lenen is 31 december 2023. Tot deze datum bestaat dus de mogelijkheid om de schuldenpositie terug te brengen tot het maximum van € 700.000. Op die manier voorkomt u belastingheffing in box 2.

Eigen woning

Eigenwoningschulden bij de eigen vennootschap zijn uitgezonderd van de excessief-lenenmaatregel. Het moet wel gaan om een box 1-eigenwoningschuld. Voor nieuwe eigenwoningschulden vanaf 1 januari 2023 gaat als aanvullende voorwaarde gelden dat een recht van hypotheek op de eigen woning is verstrekt aan de vennootschap.

Wij adviseren u graag over de mogelijkheden die u heeft om deze heffing in box 2 uit te stellen of te voorkomen. Neem daarvoor contact op met uw relatiebeheerder of fiscalist binnen onze organisatie.

Neem contact met ons op

Hieronder vindt u artikels over vragen die wij vaak voorbij zien komen. Staat uw vraag er niet bij? Dan kunt u natuurlijk ook contact met ons opnemen, we helpen u graag vooruit!

Neem contact met ons op

Wil je vrijblijvend een afspraak maken of heb je een vraag? Neem dan telefonisch contact met ons op of stuur ons een e-mail bericht.