Team Asten is verhuisd naar Witvrouwenbergweg 15A, 5711 CN Someren.

Waar ligt de ondergrens voor een navorderingsaanslag?

05 augustus 2020

Grens € 450, tenzij…

Voor navorderingsaanslagen geldt in de eerste plaats een grens van € 450. Bij kleinere correcties wordt dus niet nagevorderd. Dit is anders als er sprake is van kwade trouw of als vaker dezelfde fout wordt gemaakt. Dan wordt bij kleinere correcties wel nagevorderd.

Voor of na bezwaar?

De Hoge Raad oordeelde in een zaak waarbij het ging om de vraag of de grens van € 450 ook geldt nadat bezwaar is gemaakt en de navordering daarop is verlaagd. In de betreffende zaak had een belastingplichtige te veel zorgkosten in aftrek gebracht. Dit leverde hem in 2014 en 2015 navorderingen op van € 942 respectievelijk € 1.032. Na bezwaar werden de navorderingsaanslagen teruggebracht tot bedragen van minder dan € 450.

Hoge Raad: grens geldt ook na bezwaar

Volgens de Hoge Raad is het niet van belang of de navorderingsaanslag verminderd is na bezwaar. Van belang is slechts of de navorderingsaanslag wel of niet meer dan € 450 bedraagt. Pas bij een hoger bedrag dan € 450 kan in de eerste plaats worden nagevorderd.

Ook belastingrente niet van invloed

In een uitspraak van mei dit jaar had het hof Amsterdam ook al bepaald dat belastingrente niet meetelt bij het bepalen van de correctiegrens. Het gaat dus echt alleen om het bedrag van de na te vorderen belasting.

Heeft u vragen over de correctiegrens bij navorderingsaanslagen, neem dan contact met ons op.

Bron: SRA – Publicatiedatum: 05-08-2020

Neem contact met ons op

Hieronder vindt u artikels over vragen die wij vaak voorbij zien komen. Staat uw vraag er niet bij? Dan kunt u natuurlijk ook contact met ons opnemen, we helpen u graag vooruit!

Neem contact met ons op

Wil je vrijblijvend een afspraak maken of heb je een vraag? Neem dan telefonisch contact met ons op of stuur ons een e-mail bericht.