RSW, Accorde en Joosten-Manders fuseren

10 april 2019

Kantoren behouden eigen naam, locaties, medewerkers én identiteit

Al jarenlang dragen financiële dienstverleners RSW, Accorde en Joosten-Manders zorg voor de financiële zaken van particulieren en bedrijven in de regio Helmond, Asten, Someren en Deurne. Begin 2019 sloegen de partijen de handen ineen om samen een nóg steviger fundament te vormen. Voor klanten verandert er weinig: zowel RSW als Accorde en Joosten-Manders behouden hun bedrijfsnaam, hun medewerkers en hun locaties. Frans Razenberg en Antoine van Bragt (RSW), Theo van Eijk, Hans Kollée en Pieter Janssen (Accorde) en Dorian Joosten (Joosten-Manders) lichten het verhaal achter de fusie toe.

Wat is de motivatie van de fusie en hoe is deze tot stand gekomen?
Antoine van Bragt (RSW): “We zien met ons kantoor al langere tijd toe op uitbreidingsmogelijkheden in de omgeving Asten/Someren. Een groot deel van ons personeel en ons klantenbestand komt hier namelijk vandaan. We vinden het belangrijk om lokaal aanwezig te zijn en letterlijk dicht bij onze klanten te staan. Daarnaast willen we ook graag in de regio Deurne groeien omdat hier ook veel mooie bedrijven gevestigd zijn.” Frans Razenberg (RSW): “Accorde is gesitueerd in Someren en de klik met dit kantoor is er vanaf het begin. Ik heb ze met de jaren zien groeien en ze altijd gewaardeerd om wat ze doen en waar ze voor staan. We maken al regelmatig gebruik van elkaars expertise en ook op persoonlijk vlak kunnen we goed met elkaar door één deur. Zodoende dat RSW in Accorde een goede samenwerkingspartner zag.”

Theo van Eijk (Accorde): “Onze motivatie voor de fusie heeft te maken met een aantal factoren. Ten eerste worden we er met z’n allen niet jonger op. We zijn een relatief klein kantoor en op een gegeven moment moet je naar de toekomst kijken. Het aantrekken van jonge, ervaren en deskundige medewerkers is tegenwoordig een uitdaging. Toen RSW zijn interesse voor een samenwerking kenbaar maakte, realiseerden we ons na een aantal gesprekken dat zij de beste partner voor ons zijn. Daarbij: het gevoel was goed en de klik met RSW is er altijd geweest. Op persoonlijk vlak laat mijn gezondheid me momenteel in de steek, waardoor ik me des te meer realiseer hoe kwetsbaar we als kleiner kantoor zijn. Dit heeft er mede toe geleid dat we eind 2018 de knoop hebben doorgehakt.”

Frans Razenberg (RSW): “Naarmate het traject met Accorde vorderde, zijn we benaderd door Joosten-Manders.” Dorian Joosten (Joosten-Manders): “RSW verzorgt voor ons kantoor al enige tijd de salarisadministratie. We zitten samen op één lijn en hebben een goede verstandhouding. Vorig jaar ontstond bij ons de behoefte aan ondersteuning in het management. Een van de redenen hierachter is dat ik bij Joosten-Manders de enige ben met de accountantstitel, maar ook het feit dat Koos Manders -die jarenlang de drijvende kracht achter het bedrijf was- een stapje terug heeft gedaan. Omdat we onze klanten continuïteit willen bieden, zochten we een samenwerkingspartner om het Joosten-Manders team te versterken. Toen we dit kenbaar maakten aan RSW reageerden zij en ook Accorde positief. Zo is de bal gaan rollen.”

Wat houdt de fusie concreet in?
Antoine van Bragt (RSW): “Organisatorisch fuseren we, wat betekent dat we allemaal hetzelfde binnenwerk krijgen en achter de schermen intensiever zullen gaan optrekken. RSW wordt het ‘paraplumerk’, maar voor de buitenwereld blijven we drie aparte bedrijven. Dit betekent dat we niet alleen ieder onze eigen bedrijfsnaam, de huidige locaties en onze vertrouwde medewerkers behouden; maar daarmee ook de identiteit van onze kantoren. Met andere woorden: RSW blijft in Helmond en Asten actief, Accorde in Someren en Joosten-Manders in Deurne. Wel krijgen Accorde en Joosten-Manders dezelfde herkenbare huisstijl als RSW.”

Wat biedt de fusie voor voordelen?
Pieter Janssen (Accorde): “De nieuwe samenwerkingsvorm draagt bij aan de groeiambities van onze kantoren. Het fundament van de drie partijen wordt verstevigd, zonder eigenheid te verliezen. Door de schaalvergroting kunnen we de efficiëntie verhogen en onze specialismes breder inzetten. Samen hebben we zoveel meer kennis en ervaring dan ieder kantoor op zichzelf! Waar we voorheen vaker een beroep deden op externe specialisten, hebben we deze nu zelf in huis. Daarnaast hebben we nu nog meer draagvlak om de kennis die we met z’n allen hebben te delen. Dit gaan we bijvoorbeeld doen door seminars te geven over specifieke vakgebieden. Op deze manier kunnen we onze klanten nog meer aandacht geven. Gezamenlijk zullen we de meerwaarde ondervinden van een grotere organisatie, maar de voordelen behouden van onze lokale aanwezigheid, de vertrouwde gezichten en het toegankelijke imago. Daarnaast zijn we door de schaalvergroting aantrekkelijker op de arbeidsmarkt.” Hans Kollée (Accorde): “Ik zie ook voordelen op organisatorisch vlak. Een groter team opent mogelijkheden voor specialisaties op het gebied van gezamenlijke inkoop, HRM, marketing en automatisering. Toen Theo en ik in 2002 Accorde oprichtten, hadden we hier nog weinig mee te maken. Naarmate ons team groeide, groeide ook de behoefte aan specialisten op organisatorisch terrein. In de nieuwe samenwerkingsvorm met RSW en Joosten-Manders, hebben we voldoende draagkracht om specialistische taken goed op te pakken.” Theo van Eijk (Accorde): “Het is een fijne gedachte dat we als bedrijf toekomstbestendig zijn en dat het goed geregeld is!”

Waarom is ervoor gekozen om elk kantoor zijn eigen identiteit te laten behouden?
Dorian Joosten (Joosten-Manders): “We verliezen niet uit het oog dat onze klanten mede voor ons kantoor gekozen hebben vanwege het lokale en laagdrempelige no nonsense karakter. Het vertrouwde ‘binnenlopen’ moet blijven. Dit geldt ook voor de klanten van RSW en Accorde. Daarom is het essentieel dat de identiteit van elk kantoor onveranderd blijft. Daarbij vind ik het belangrijk om lokaal aanwezig te blijven en te zijn. Zo weten we wat er leeft in een dorp of stad, en wat er speelt bij onze klanten.”

Wat is de reden dat jullie wel voor één huisstijl kiezen?
Frans Razenberg (RSW): “Om de nieuwe samenwerkingsvorm te onderstrepen, hebben we ervoor gekozen om samen dezelfde herkenbare huisstijl aan te nemen. De logo’s van Accorde en Joosten-Manders krijgen dezelfde visuele kenmerken als het logo van RSW: de ‘duidelijke punt’ en de ‘constructieve streepjes’. Daarnaast wordt aan hun bedrijfsnaam ook de tag line ‘Accountants + Adviseurs’ toegevoegd.

Wat gaan klanten merken van de fusie?
Theo van Eijk (Accorde): “De overgang zal vloeiend en geruisloos verlopen. Klanten gaan hier weinig van merken. We willen benadrukken dat er voor hen niet zoveel verandert; ze zullen vooral de voordelen van de fusie ervaren. Doordat we de krachten bundelen en meer expertise in huis hebben, kunnen we onze klanten nóg beter helpen bij hun vraagstukken. Op het gebied van automatisering en digitalisering gaan we elkaar als kantoren versterken, wat ook onze klanten meer gemak biedt.” Dorian Joosten (Joosten-Manders): “De klanten van Joosten-Manders zullen merken dat we meer fiscaal adviseurs, bedrijfseconomisch adviseurs en agrarisch specialisten om ons heen hebben. Daarnaast hebben we onlangs een seminar voor slagers verzorgd samen met RSW; een initiatief dat erg enthousiast ontvangen werd.” Antoine van Bragt (RSW): “Door de samenwerking met Accorde halen we agrarisch specialisten in huis voor onze agrarische klanten. Daarnaast hebben we nu een financieel planner in ons midden die ook klaarstaat voor de klanten van RSW.”

Kortom: RSW, Accorde en Joosten-Manders behouden ieder hun eigen kracht en vormen samen een stevig front. Heeft u vragen naar aanleiding van dit verhaal of wilt u graag eens kennismaken met onze nieuwe partners? Loop gerust eens binnen bij een van onze kantoren in Helmond, Asten, Someren en Deurne; u bent van harte welkom!

Neem contact met ons op

Hieronder vindt u artikels over vragen die wij vaak voorbij zien komen. Staat uw vraag er niet bij? Dan kunt u natuurlijk ook contact met ons opnemen, we helpen u graag vooruit!

Neem contact met ons op

Wil je vrijblijvend een afspraak maken of heb je een vraag? Neem dan telefonisch contact met ons op of stuur ons een e-mail bericht.