Recht op dubbele aftrek hypotheekrente?

19 februari 2018

Als u tijdelijk beschikt over twee woningen omdat uw woning nog niet verkocht is, heeft u recht op aftrek van hypotheekrente voor beide woningen. Maar hoe lang en aan welke voorwaarden moet u dan voldoen?

Oude woning staat te koop

Bent u verhuisd en staat uw oude woning enige tijd te koop, dan mag u tijdelijk de hypotheekrente op beide woningen aftrekken. ‘Tijdelijk’ betekent in dit geval tot maximaal drie jaar na het jaar waarin u de woning verliet.

Voorbeeld: u bent op 6 mei 2015 verhuisd. U mag de hypotheekrente van uw oude woning nog tot uiterlijk 31 december 2018 aftrekken.

Tip:
Denkt u dat uw woning lang te koop zal staan, dan is het met het oog op deze regeling voordelig om aan het begin van het jaar te verhuizen.

Woning moet duidelijk te koop staan

De hypotheekrente van uw oude woning is alleen aftrekbaar als duidelijk is dat deze te koop staat. Houdt u de woning aan omdat u de huizenprijzen momenteel te laag vindt, dan is aftrek niet mogelijk.

Tip:
Zorg dat u aannemelijk kunt maken dat u uw woning wilde verkopen, bijvoorbeeld door hiervoor een makelaar in te schakelen.

Nieuwe woning nog niet betrokken

Na aankoop van een nieuwe woning kunt u natuurlijk ook nog tijdelijk in uw oude blijven wonen, zolang deze nog niet verkocht is. In dit geval kunt u ook de hypotheekrente voor de nieuwe woning al aftrekken, op voorwaarde dat u in het jaar van aangifte of een van de drie jaren erna naar verwachting in de woning gaat wonen. Het moet een leegstaande woning zijn, een woning in aanbouw of een nieuwbouwwoning.

Bron: SRA – Publicatiedatum: 19-02-2018

Neem contact met ons op

Hieronder vindt u artikels over vragen die wij vaak voorbij zien komen. Staat uw vraag er niet bij? Dan kunt u natuurlijk ook contact met ons opnemen, we helpen u graag vooruit!

Neem contact met ons op

Wil je vrijblijvend een afspraak maken of heb je een vraag? Neem dan telefonisch contact met ons op of stuur ons een e-mail bericht.