Ondernemersgemeenschap ziet belang Museum Klok & Peel

24 december 2019

Frank Berkers van RSW Accountants + Adviseurs staat met een artikel over het museum Klok & Peel in De Ondernemer van het Eindhovens Dagblad. Hieronder leest u het artikel.
deondernemer-rsw-klokkencollectie

Klokkencollectie in Asten ongeëvenaard in de wereld

In Asten, gelegen aan de rand van Nationaal Park De Grote Peel, ligt een streekmuseum met internationale allure: Museum Klok & Peel. Vooral de collectie klokken uit binnen- en buitenland, van kerkklok tot rammelaar, is ongeëvenaard in de wereld. Een lokaal visitekaartje dat kan rekenen op steun uit de eigen ondernemersgemeenschap.

Het museum is uniek in zijn exploitatie, onder andere door de bijzondere samenwerking met lokale ondernemers. ,,Jaarlijks komen er zo’n 45 duizend bezoekers bij ons over de vloer en dat is een goede score voor een streekmuseum”, zegt Harry van der Loo, bestuursvoorzitter van het museum. Die bezoekers verdiepen zich in de natuur- en cultuurgeschiedenis van de Peel én de ongekende klokkenverzameling.

,,Er is veel te doen en het werk wordt grotendeels verzet door vrijwilligers (zie column onderin deze pagina). Daarnaast werken we veel samen met ondernemers uit de eigen regio. Omdat lokale mensen het belang zien van ons museum en natuurlijk omdat iedereen wel iemand kent die voor ons werkt of hier geregeld over de vloer komt”, zegt Van der Loo.

Regionaal belang

Hans Geven van Geven Aannemersbedrijf in Asten beaamt het regionale belang dat Van der Loo aanhaalt. Zijn bedrijf heeft de recente uitbreiding ‘De Peel aan Zee’ gerealiseerd. ,,Het museum is diep geworteld in onze gemeenschap. Er is een hoop betrokkenheid en we hebben zelfs medewerkers die er in hun eigen tijd hand- en spandiensten verrichten. Dus dan is het mooi dat wij ook als bedrijf kunnen meewerken aan de toekomst van het museum”, aldus Geven.

,,Het is niet meer dan elkaars handen wassen”, zegt Frank Berkers van RSW accountants. Hij vervolgt: ,,Zo heeft de plaatselijke harmonie, waar ik lid van ben, hier haar 125-jarig bestaan gevierd. Als tegenprestatie ondersteunden zo’n 20 leden van de harmonie vervolgens de viering van het 50-jarig jubileumfeest voor vrijwilligers van het museum. Voor de gemeenschap is het daarom van belang dat het goed gaat met het museum. Daar hoort bij dat de cijfers moeten kloppen en daar helpen wij als lokaal accountantsbureau graag bij”.

Nog zo’n voorbeeld is de samenwerking met de lokale Plus supermarkt. ,,Ik ben door het museum benaderd voor sponsoring. Daar wilde ik graag in meegaan, maar ik zag ook kansen voor mijn bedrijf. De museumcatering moest eerder alles zelf inkopen bij de groothandel. Na overleg bleek dat Plus hetzelfde kon leveren, voor dezelfde of zelfs lagere prijzen. En we bezorgen de boodschappen, soms meerdere keren per week”, zegt supermarkteigenaar Erik Gorissen.

Heel prettig

,,Dit soort samenwerking is heel prettig. Het beschikbare budget, opgebracht door gemeente, partners, sponsoren, vrienden van het museum en bezoekers, is zoals voor veel meer musea, beperkt. Maar deze constructies geven veel mogelijkheden om het museum voor iedereen interessant houden”, zegt Van der Loo tot slot.

Bestuursvoorzitter Harry Van der Loo is blij met de goede samenwerking met lokale ondernemers zoals Erik Gorissen (Plus Asten), Frank Berkers (RSW accountants) en Hans Geven (Geven Aannemersbedrijf).

Vals spelen kan niet meer

Meer bekendheid in eigen land staathoog  op het wensenlijstje van Museum Klok & Peel en daar wordt hard aan gewerkt. Naast de vaste expositie over de Peel-regio, inclusief walvis- en mammoetfossiel, en de klokkencollectie herbergt het museum bijvoorbeeld al jaren in de herfstvakantie het grootste pompoenfestival van de Benelux. Deze kerstvakantie vindt het evenement ‘Museum in Wintersfeer’ plaats, waar ook de Lego-experience veel aandacht trekt. Dit naast  bijzondere tijdelijke exposities, bijvoorbeeld over de bevrijding van de Peel – DeathValley De Peel –nu 75 jaar geleden.

Het museum is continu bezig zichzelf op de kaart te houden. Een echte publiekstrekker komt komend voorjaar naar Asten: dan exposeert Museum Klok & Peel de bronzen beiaardklokken uit ‘The Netherlands Carillon’. Dit klokkenspel is sinds 1960 te vinden op de Amerikaanse nationale begraafplaats Arlington, bij Washington, als bedankje van Nederland voor onze bevrijders. Unieke klokken, want ze vertegenwoordigen elk een provincie of beroepsgroep en daarmee ons land in al zijn facetten. Qua versiering zijn de bellen volgens het museum de mooiste die er ooit gegoten zijn.

Finetunen

Echter, het carillon heeft altijd vals geklonken. De vijftig klokken zijn namelijk door drie verschillende gieterijen gegoten en niet op elkaar ingespeeld. Daarom zijn de klokken nu voor restauratie naar Asten verscheept, omdat hier een van de drie gieterijen te vinden is, Koninklijke Eijsbouts. Zij nemen de taak op zich om het klokkenspel te finetunen. Na restauratie, inclusief het bijgieten van drie extra klokken, is het eindresultaat te bewonderen op de museumvloer. ,,We hebben er zeker tot na de zomer een aantal in huis, maar we hopen langer. Want het is echt een unieke kans om dit stukje geschiedenis hier te komen bekijken. Dat het echt belangrijk is, blijkt wel uit het feit dat zelfs de Amerikaanse ambassadeur hier al op bezoek is geweest”, zegt museumvoorzitter Harry van der Loo.

Meer informatie over alle exposities en de vaste collectie, is te vinden op www.museumklokenpeel.nl.

Bijzonder besturen

Een museum is afhankelijk van bezoekers, sponsoren, overheden, partners, vrienden van het museum en donaties. Een heel groot deel van deze inkomsten gaat naar onderhoud en eventuele aanvulling van de collectie, evenals huisvesting en reserveringen voor toekomstige plannen. Dan blijft er weinig over om mensen in dienst te nemen en moet je creatief zijn. In het artikel hierboven gaat het bijvoorbeeld over de samenwerking met lokale ondernemers. Maar vergeet ook de vrijwilligers niet. Zonder hen zou er geen museum zijn.

Wij hebben een grote vrijwilligerspool met maar liefst 170 mensen. Daarnaast vinden ruim twintig mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt bij ons een warme werkplek. Dit moet vanzelfsprekend in goede banen worden geleid en daarom hebben wij een voor een museum bijzondere, bedrijfsmatige organisatiestructuur, met een minimum aan vaste krachten. Slechts vier professionals vullen vijf functies in, verdeeld over 2,5 voltijds banen. De kosten voor deze beroepskrachten en de mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt worden betaald vanuit een gemeentelijke subsidie (250 duizend euro).

Vergis je niet, kijken we naar alle werkzaamheden die (vrijwillig) verricht moeten worden dan gaat het als snel over 40 tot 45 fte-posities. De leiding is in handen van het dagelijks bestuur. De commissievoorzitters, tevens lid van het algemeen bestuur, hebben elk hun eigen taakgebied: museale projecten, verkoop en communicatie, evenementen, financiering en educatie. Zij sturen ‘hun’ vrijwilligers aan, in totaal een ‘personeelsbestand’ van zo’n 200 mensen. Een flinke organisatie.

Alle operationele kosten worden betaald uit opbrengsten van entree, winkel, museumcafé en activiteiten (400 duizend euro). Voor museale projecten en tentoonstellingen is jaarlijks zo’n honderdduizend euro nodig. Door het team relatiebeheer wordt dit binnengehaald uit de combinatie van sponsoring en projectsubsidies.

Met bezoekersaantallen in de bandbreedte van 40.000 tot 45.000 per jaar kunnen wij ons meten met andere musea. In 2014 kaapten wij als bovenregionaal museum zelfs de Nationale Museumprijs weg voor de neus van grotere musea. In de afgelopen vijf jaar werden wij bovendien vier keer uitgeroepen tot ‘ANWB Leukste uitje van Noord-Brabant’ en waren wij voor de AVRO-TROS twee keer de droomlocatie voor het televisieprogramma ‘Tussen kunst & kitsch’. Dit zegt veel over de status van Klok & Peel.

De enige zorg die wij hebben rond medewerkers is de aanwas van vrijwilligers. Dit wordt steeds moeilijker. Vooral door de steeds verder opschuivende pensioengerechtigde leeftijd: gepensioneerden willen liever nog op reis of krijgen de zorg voor kleinkinderen. Of hun partners. Daarom zoeken wij in een steeds ruimere regio naar mensen die minimaal een dagdeel in de week willen bijspringen. Dat wordt moeilijker, maar gelukkig heeft Museum Klok & Peel voldoende aantrekkingskracht.

Harry van der Loo
Bestuursvoorzitter Museum Klok & Peel.

Neem contact met ons op

Hieronder vindt u artikels over vragen die wij vaak voorbij zien komen. Staat uw vraag er niet bij? Dan kunt u natuurlijk ook contact met ons opnemen, we helpen u graag vooruit!

Neem contact met ons op

Wil je vrijblijvend een afspraak maken of heb je een vraag? Neem dan telefonisch contact met ons op of stuur ons een e-mail bericht.