Luchtfoto levert bewijs: geen cultuurgrondvrijstelling

03 september 2018

De wet WOZ kent een vrijstelling voor cultuurgrond. Wie zich daarop beroept, dient wel te zorgen voor voldoende bewijs. Ook moet u de Belastingdienst alle medewerking verlenen om vast te kunnen stellen dat er daadwerkelijk sprake is van recht op deze vrijstelling.

Cultuurgrondvrijstelling

De cultuurgrondvrijstelling in de wet WOZ houdt in dat de waarde van ten behoeve van de land- of bosbouw bedrijfsmatig geëxploiteerde cultuurgrond, buiten beschouwing blijft. Volgens een uitspraak van de Hoge Raad behoort onder landbouw in dit verband ook weidebouw en veehouderij.

Weidebouw?

Volgens de hoogste rechter is weidebouw ook het gebruik van weilanden om dieren van gras te voorzien. Dit kan door het grasland te maaien om hooi als wintervoer te verzamelen en de weilanden te laten begrazen.

Gebruik bewijzen

Wie zich op de cultuurvrijstelling beroept, dient dit gebruik indien de Belastingdienst dit ter discussie stelt, wel te kunnen bewijzen. Concreet moet dan aangetoond worden dat deze grond voor minstens 90% bedrijfsmatig wordt gebruikt.

Fiscus gedwarsboomd

Het werkt daarbij niet in uw voordeel als u de inspecteur dwarsboomt in het vaststellen van de feiten en daarmee de waarde van de grond. In een zaak voor de rechter in Noord-Nederland was hiervan sprake. Een agrariër had geen medewerking willen verlenen aan een waarneming ter plaatse.

Luchtfoto’s

De inspecteur was echter niet voor één gat te vangen en had gebruik gemaakt van luchtfoto’s. Vroeger een hele klus, maar tegenwoordig, bijvoorbeeld met gebruik van drones, redelijk eenvoudig en weinig kostbaar. Hierop bleek het perceel grond aan de boerderij te grenzen, waslijnen te bevatten en met een hek te zijn afgeschermd van de bedrijfsmatig gebruikte grond. De cultuurgrondvrijstelling werd voor dit perceel dan ook niet toegekend.

Bron: SRA – Publicatiedatum: 31-08-2018

Neem contact met ons op

Hieronder vindt u artikels over vragen die wij vaak voorbij zien komen. Staat uw vraag er niet bij? Dan kunt u natuurlijk ook contact met ons opnemen, we helpen u graag vooruit!

Neem contact met ons op

Wil je vrijblijvend een afspraak maken of heb je een vraag? Neem dan telefonisch contact met ons op of stuur ons een e-mail bericht.