Op 3 december verhuist ons kantoor in Asten naar Someren, Witvrouwenbergweg 15A, 5711 CN Someren.

Kunt u de inburgeringscursus onbelast vergoeden?

13 april 2018

Een inburgeringscursus is verplicht om als buitenlander in Nederland te mogen verblijven en dus te werken. Heeft u werknemers die een dergelijke inburgeringscursus moeten volgen, dan overweegt u wellicht om de kosten die hiermee gepaard gaan te vergoeden. Kan en mag dit?

Is inburgeringscursus scholing?

Deze vraag stond onlangs centraal bij de Hoge Raad. De vraag is van belang omdat scholingskosten aftrekbaar zijn voor de inkomstenbelasting en belastingvrij te vergoeden door werkgevers.

Té algemeen

Volgens onze hoogste rechter is een inburgeringscursus dermate algemeen, dat de kosten niet in verband staan met het verwerven van inkomen. Dit ondanks het feit dat met een inburgeringscursus op zak de kansen op de arbeidsmarkt voor een buitenlander aanzienlijk toenemen.

Fiscaal niet mogelijk

Het gevolg van de uitspraak is dat de kosten van een inburgeringskosten niet in aftrek kunnen worden gebracht op het inkomen. Ook kunt u als werkgever de kosten van een dergelijke cursus niet belastingvrij vergoeden aan een werknemer.

Wél in de werkkostenregeling

U kunt als alternatief de kosten wel onderbrengen in de vrije ruimte van de werkkostenregeling en op deze manier belastingheffing bij de werknemer voorkomen.

Let op!
Overschrijdt u de vrije ruimte van de werkkostenregeling, die in 2018 1,2% van de loonsom bedraagt, dan betaalt u 80% eindheffing.

Bron: SRA – Publicatiedatum: 13-04-2018