Je kinderen financieel vooruit helpen? Wat betekent dit voor jouw eigen financiële plan?

20 juni 2024

In deze tijd is het voor kinderen lastig om financieel op eigen benen te kunnen staan. De inflatie blijft toenemen en de huizenprijzen blijven stijgen door een laag aanbod aan woningen en de vraag naar woningen die blijft toenemen. Je wilt als ouder misschien jouw kinderen financieel ondersteunen door het doen van schenkingen.

Belastingvrij schenken

Je mag je kind (in de leeftijd van 18 tot 40 jaar) eenmalig € 31.813 belastingvrij schenken. Daarnaast is er een jaarlijkse vrijstelling mogelijk voor schenkingen van ouders aan kinderen. Deze bedraagt € 6.633 (bedragen 2024).

Wat betekent het voor jou?

Het is fijn om jouw kinderen te helpen maar wat betekent dit voor jouw eigen financiële plan? Hoeveel heb je zelf nodig om jouw levensstandaard nu en in de toekomst (als je met pensioen bent) voort te kunnen zetten? Hoeveel netto inkomen heb je te besteden en met welke (toekomstige) uitgaven dien je rekening te houden? Stel dat er onverwachte kosten naar voren komen, kan je deze dan opvangen?  Of stel dat je jouw financiering op eigen woning hebt verhoogd om je kinderen te kunnen schenken maar wat zijn de gevolgen als de rente gaat stijgen en jouw inkomen gaat dalen?

Allemaal vragen waar je vooraf bij stil zou kunnen staan. Het zou vervelend zijn dat jij straks langer moet doorwerken omdat je nu jouw kinderen vooruit wil helpen. Daarom maakt inzicht in jouw eigen financiële situatie het makkelijker om jouw kinderen nu te kunnen ondersteunen.

Wij help jou graag inzicht te geven in jouw eigen financiële situatie en nemen graag de gevolgen van het doen van schenkingen met jou door. Wij willen je graag goed informeren. Mocht je  nog vragen hebben, neem dan gerust contact met ons op, onze financieel planner Aafje van de Waterbeemd of met jouw relatiebeheerder binnen RSW Accountants + Adviseurs.

 

Neem contact met ons op

Hieronder vindt u artikels over vragen die wij vaak voorbij zien komen. Staat uw vraag er niet bij? Dan kunt u natuurlijk ook contact met ons opnemen, we helpen u graag vooruit!

Neem contact met ons op

Wil je vrijblijvend een afspraak maken of heb je een vraag? Neem dan telefonisch contact met ons op of stuur ons een e-mail bericht.