Je kind onterven? Enkele alternatieven

20 juni 2024

Het komt steeds vaker voor dat kinderen worden onterfd door hun ouders. Een van de redenen is dat er steeds meer samengestelde gezinnen zijn die vele uitdagingen met zich meebrengen en de verhoudingen onderling soms onder druk zetten. De verhoudingen met de kinderen blijven dan niet altijd goed. Kun je als ouder jouw kind onterven?

De legitieme portie

Ja, je kan een kind onterven maar een kind kan altijd een beroep doen op nalatenschap; zijn legitieme portie. De legitieme portie is de helft van het bedrag dat het kind zou krijgen als er geen testament was opgesteld. Schenkingen die tijdens leven zijn gedaan door de ouder moeten hierbij ook worden verrekend. Een kind moet binnen vijf jaar na overlijden van de ouder een beroep doen op zijn legitieme portie, want hij bepaalt zelf of hij/zij hier beroep op wil doen.

Alternatieven

Zijn er alternatieven uit te voeren waarbij het kind toch op een andere manier wordt behandeld?

  • Erfdeel voor de helft: Geef je kind de helft van zijn erfdeel. Hij kan hiertegen geen bezwaar maken. Je kunt dit in de vorm van een legaat vastleggen, waardoor het kind niet als erfgenaam mee aan tafel zit.
  • Stel een bewind op het erfdeel: Als je kind niet met geld overweg kan, dan kun je het erfdeel onder bewind stellen. Bij een bewind kan het kind niet zelf beslissen over het vermogen maar dit doet een bewindvoerder. Pas na vijf jaar kan een kind bij de rechter verzoeken om het bewind op te heffen. Het kind moet dan aantonen dat hij/zij zelf goed met het vermogen kan omgaan.
  • Stel voorwaarden aan het erfdeel: Je kan bepaalde voorwaarden koppelen aan het erfdeel. Bijvoorbeeld dat het erfdeel na het overlijden van het kind naar een verkrijger gaat die jij hebt bepaald, bijvoorbeeld naar uw andere kinderen of naar een goed doel. En dat het kind eerst zijn eigen vermogen moet opmaken, voordat het kind jouw erfdeel mag opmaken.
  • Maak je vermogen op: Alles wat je zelf hebt opgemaakt, gaat niet naar je kinderen. Let hierbij op dat het doen van schenkingen tijdens jouw leven aan jouw andere kinderen je vermogen niet verlaagt voor de berekening van de legitieme portie. Wil je schenkingen doen aan een goed doel, dan tellen deze schenkingen alleen mee wanneer dit binnen vijf jaar voor het overlijden valt.
  • Ga trouwen of wijzig jouw huwelijkse voorwaarden in een gemeenschap van goederen: Stel je bent gehuwd onder het maken van huwelijkse voorwaarden en je bezit zelf een aardig vermogen, terwijl jouw partner veel minder vermogen heeft. Door het wijzigen van jullie huwelijkse voorwaarden in een algehele gemeenschap van goederen kun je jouw vermogen verdelen met jouw partner. Kom je te overlijden, dan vererft er de helft van jouw vermogen in plaats van het geheel. Je kunt er zelfs voor kiezen om een andere verdeling dan 50/50 procent te maken binnen de gemeenschap van goederen, bijvoorbeeld 10/90 procent. Kom je te overlijden dan vererft er slechts 10 procent van jouw vermogen. De andere 90 procent van het vermogen blijft bij je partner achter. Jouw (onterfde) kind kan hier geen bezwaar tegen maken. Uiteraard heeft deze aanpak ook gevolgen voor het erfdeel van de andere kinderen. Ook bij een eventuele echtscheiding kan dit gevolgen hebben. Van belang is om jouw wensen goed vast te laten leggen bij een notaris.

Lastige keuze en begrip

Het onterven van een kind is een hele emotionele aangelegenheid en een harde beslissing. Ook de verhoudingen met de andere kinderen kunnen hierdoor op scherp komen te staan. Indien je overweegt om een kind te onterven, dan kun je overwegen om in jouw testament uit te leggen waarom je jouw kind hebt onterfd. Dit kan dan meer begrip opleveren bij jouw onterfde kind. Of beter nog, wellicht kun je jullie meningsverschillen nog bijleggen tijdens leven. Van belang is om jouw wensen in ieder geval goed vast te leggen in een testament.

Wij willen je graag goed informeren. Mocht je  nog vragen hebben, neem dan gerust contact met ons op, onze financieel planner Aafje van de Waterbeemd of met jouw relatiebeheerder binnen RSW Accountants + Adviseurs.

Neem contact met ons op

Hieronder vindt u artikels over vragen die wij vaak voorbij zien komen. Staat uw vraag er niet bij? Dan kunt u natuurlijk ook contact met ons opnemen, we helpen u graag vooruit!

Neem contact met ons op

Wil je vrijblijvend een afspraak maken of heb je een vraag? Neem dan telefonisch contact met ons op of stuur ons een e-mail bericht.