Op 3 december verhuist ons kantoor in Asten naar Someren, Witvrouwenbergweg 15A, 5711 CN Someren.

Is uw persoonlijke situatie veranderd en heeft u nog een vergeten testament? Let op de gevolgen!

14 juli 2021

Tijdens uw leven kunnen er zich veel veranderingen voordoen. Stel u gaat trouwen en krijgt twee kinderen. Na jaren bent u ook weer gescheiden. Na uw scheiding ontmoet u uw nieuwe liefde. Trouwen voelt niet goed, dus dat blijft achterwege. Een geregistreerd partnerschap past beter en deze gaat u aan, zonder het opstellen van partnervoorwaarden.

Heeft u uw partner dan goed achtergelaten bij uw onverhoopt overlijden?

Deze casus heeft zich voorgedaan bij Rechtbank Den Haag.

De man is overleden en er ontstond discussie tussen de partner en de (stief)kinderen. De man had destijds direct na zijn echtscheiding een testament opgesteld. In het testament stonden zijn kinderen genoemd als erfgenamen. De nieuwe partner vocht het oude testament aan. De rechtbank geeft haar geen gelijk. Als het testament duidelijk is, dan wordt hiervan niet afgeweken. Ook al zijn de omstandigheden die speelden bij opstellen van het testament gewijzigd. Verklaringen buiten het testament om zijn niet van belang. De partner had in deze casus dubbel pech:

De partner is geen erfgenaam en al het vermogen van de man vererft naar zijn kinderen. Zij erft dus niets.

Verder had de partner zelf van haar eigen ouders een erfenis gekregen. Aangezien de partner en de man geen partnervoorwaarden hadden opgesteld, viel de erfenis in de partnerschapsgemeenschap. Door het overlijden van de man, erven de (stief)kinderen de helft van de partnerschapsgemeenschap. Zij erfden dus de helft van de erfenis die ze van hun stiefmoeder had ontvangen.

De wetgeving voor huwelijken en geregistreerd partnerschap is per 1 januari 2018 aangepast. Een ontvangen erfenis door een partner blijft voortaan privévermogen van de partner. Echter, voor huwelijken en geregistreerd partnerschappen die zijn aangegaan vóór 2018 blijven de oude regels van toepassing.

Tip!
Is uw persoonlijke situatie gewijzigd? Check of uw testament en huwelijkse -of partnervoorwaarden nog voldoen.

Heeft u vragen hierover? Neem gerust contact op met Aafje van de Waterbeemd, Estate en Financieel Planner bij RSW.