Fiscale tips voor 2025

06 maart 2025

Nu 2024 achter ons ligt en 2025 in volle gang is, delen we alvast een aantal fiscale tips voor in het nieuwe jaar. Aan het eind van vorig jaar gaven we via de nieuwsbrief onze Eindejaartips, maar nu willen we je vroegtijdig wijzen op wat fiscaal interessant is om in 2025 te regelen. Wat kun je als ondernemer optimaliseren? Welke punten zijn voor jou als DGA of werkgever belangrijk?

 

1. Doe op tijd aangifte of regel voorlopige aanslagen om belastingrente te voorkomen

Vanaf 1 juli 2025 rekent de Belastingdienst rente over belastingschulden van 2024 die nog niet definitief zijn vastgesteld. Wil je dat voorkomen voor je inkomstenbelasting, zorgverzekeringswet of vennootschapsbelasting? Doe dan op tijd aangifte of regel een voorlopige aanslag. Zorg dat je aangifte uiterlijk 30 april 2025 binnen is. Voor meer informatie over belastingrente, zie het volgende artikel. (Let op! De tarieven zijn vanaf 1 januari 2025 aangepast; 9% voor vennootschapsbelasting en 6,5% voor alle andere belastingen)

 

2. Beoordeel (de eerste) voorlopige aanslagen 2025

Naast de voorlopige aanslagen voor 2024, geeft de Belastingdienst vaak automatisch alvast de eerste voorlopige aanslag voor 2025. Die wordt meestal gebaseerd op je laatste aangifte (vaak van 2023). Als je situatie is veranderd, kan het zijn dat je maandelijks te veel betaalt of een te hoog voorschot ontvangt. Om te voorkomen dat je later moet terugbetalen of elke maand teveel betaalt, kan de voorlopige aanslag voor 2025 worden aangepast op basis van je huidige winst- of inkomstenprognose. Let op: voor de vennootschapsbelasting mag je maximaal drie verhogingen per jaar aanvragen.

 

3. Deel machtigingscodes van de Belastingdienst met ons

Om jou zo goed mogelijk te kunnen helpen en adviseren, maken we gebruik van verschillende machtigingen van de Belastingdienst. Hierdoor krijgen we digitaal toegang tot jouw gegevens en aanslagen. Deze machtigingen activeer je met een machtigingscode. Als je er een ontvangt, stuur deze dan door naar jouw relatiebeheerder bij RSW. Wanneer je geen machtigingscode ontvangt, zijn je machtigingen waarschijnlijk al actief.

 

4. Gebruikelijk loon en minimumloon

Ook al blijven de toetsing en het normbedrag van het gebruikelijk loon in 2025 hetzelfde, kan het nodig zijn om actie te ondernemen. Het is verstandig dit goed vast te leggen, zodat de bewijslast komt te liggen bij de Belastingdienst. Bovendien wordt het minimumloon verhoogd: vanaf 1 januari 2025 is dit voor werknemers van 21 jaar en ouder € 14,06.

 

5. Controleer niet betaalde facturen

Als debiteuren niet betalen, kun je de btw die je hebt afgedragen op de factuur terugvragen. Dit doe je zodra vaststaat dat de factuur niet wordt voldaan, maar zeker uiterlijk als de factuur na één jaar nog openstaat. De btw kun je terugvragen in de periode waarin de vorige termijn eindigt. Zorg dat je dit noteert en inplant voor facturen waarvan je geen betaling meer verwacht.

 

6. Btw-vrijstelling uitgebreid naar EU

Vanaf 1 januari 2025 kun je btw-vrijstelling aanvragen voor één of meerdere EU-landen. Voorheen was dit alleen in Nederland mogelijk. Daarmee wordt de KOR (kleine ondernemersregeling) uitgebreid naar de EU. Informeer bij je relatiebeheerder naar de voorwaarden.

 

7. Opheffing handhavingsmoratorium

Vanaf 1 januari 2025 geldt het handhavingsmoratorium niet meer. Dit houdt zzp’ers en bedrijven die met zzp’ers werken behoorlijk bezig. Beoordeel daarom begin 2025 je arbeidsrelaties, zodat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan. Hier vind je een verdiepend artikel over dit onderwerp.

 

8. Verwerk de overschrijding van de WKR voor 2024

Wanneer je in 2024 de vrijeruimte van de werkkostenregeling (WKR) hebt overschreden, moet je de eindheffing WKR betalen. Zorg dat je dit uiterlijk verwerkt in het tweede tijdvak van je loonaangifte, oftewel uiterlijk 31 maart 2025 bij maandaangiften.

 

Mocht je nog vragen hebben over bovenstaande informatie, dan vragen we jou contact op te nemen met jouw relatiebeheerder of jouw fiscaal adviseur. We helpen je graag vooruit!

 

Neem contact met ons op

Hieronder vindt u artikels over vragen die wij vaak voorbij zien komen. Staat uw vraag er niet bij? Dan kunt u natuurlijk ook contact met ons opnemen, we helpen u graag vooruit!

Neem contact met ons op

Wil je vrijblijvend een afspraak maken of heb je een vraag? Neem dan telefonisch contact met ons op of stuur ons een e-mail bericht.