Fiscaal advies voor ondernemers

22 februari 2022

Dit artikel met fiscaal advies is speciaal geschreven voor ondernemers, namens de fiscalisten van RSW Accountants + Adviseurs.

Verdere verlaging zelfstandigenaftrek

De zelfstandigenaftrek wordt met € 650 per jaar teruggebracht tot € 1.200 in 2030. Volgens de al aangenomen wetgeving wordt de zelfstandigenaftrek in 2022 afgebouwd tot € 6.310. Eerder had de wetgever besloten om deze af te bouwen tot € 3.240 in 2036, maar nu heeft de wetgever gekozen om de zelfstandigenaftrek nog verder te verlagen. Zelfstandigen worden wel gecompenseerd door een verhoging van de arbeidskorting.

Verhoging Milieu-investeringsaftrek

De milieu-investeringsaftrek is in 2022 verhoogd. In 2021 lagen de percentages op 13,5%, 27% en 36%. Per 1 januari 2022 zijn deze percentages verhoogd naar 27%, 36% en 45%. Een reële stijging in de mogelijke aftrek van milieuvriendelijke investeringen. Het kan daarom interessant zijn om bij het investeren in nieuwe bedrijfsmiddelen milieuvriendelijk te gaan investeren.

Daar bovenop is het meestal ook mogelijk om ook de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek toe te passen op bedrijfsmiddelen waarop de milieu‑investeringsaftrek kan worden toegepast, waardoor dubbel investeringsaftrek kan worden geclaimd.

Wij willen u graag goed informeren. Mocht u daarom nog vragen hebben, neem dan gerust contact met ons op.

Neem contact met ons op

Hieronder vindt u artikels over vragen die wij vaak voorbij zien komen. Staat uw vraag er niet bij? Dan kunt u natuurlijk ook contact met ons opnemen, we helpen u graag vooruit!

Neem contact met ons op

Wil je vrijblijvend een afspraak maken of heb je een vraag? Neem dan telefonisch contact met ons op of stuur ons een e-mail bericht.