Fiscaal advies voor directeur-grootaandeelhouders

22 februari 2022

Dit artikel met fiscaal advies is speciaal geschreven voor directeur-grootaandeelhouders, namens de fiscalisten van RSW Accountants + Adviseurs.

De gebruikelijk-loonregeling

Het gebruikelijk DGA loon is per 1 januari 2022 verhoogd van € 47.000 naar € 48.000 per jaar.

Wet Excessief Lenen

De schuldendrempel van de nieuwe wet excessief lenen wordt verhoogd van € 500.000 naar € 700.000. Schulden boven de € 700.000 bij de eigen vennootschap zullen in box 2 onderworpen worden aan een tarief van 26,9%. Het is daarom verstandig om uw schulden terug te brengen naar maximaal € 700.000 voor de invoering van het wetsvoorstel.

Het is nog onzeker wanneer het wetsvoorstel wordt ingevoerd. De ingang van het wetsvoorstel is namelijk al een keer uitgesteld in verband met het coronavirus. De verwachte datum van inwerkingtreding van deze wetgeving is 2023. Het eerste toets-moment is voorzien op 31 december 2023. Maar helemaal zeker is dat dus nog niet.

De lening voor de eigen woning bij de vennootschap blijft in ieder geval nog buiten schot. U kunt nog steeds onbeperkt van uw vennootschap lenen, voor de financiering van uw eigen woning of de woning van uw (klein)kind of (groot)ouder. Dat geldt ook voor verbouwingen van uw eigen woning. Financieringen van uw vennootschap vanaf 1 januari 2023 dienen verplicht te zijn gezekerd met een recht van hypotheek.

Verlenging eerste schijf VPB-tarief 

In 2022 is de eerste schijf van de vennootschapsbelasting verder verlengd. Over de eerste € 395.000 geldt nu een tarief van 15%. Het tarief van de tweede schijf is met ingang van 1 januari 2022 verhoogd naar 25,8%. Het kan het overwegen waard zijn om gedurende het boekjaar uw fiscale eenheid te verbreken om gebruik te kunnen maken van dit gunstigere tarief.

Wij willen u graag goed informeren. Mocht u daarom nog vragen hebben, neem dan gerust contact met ons op.

Neem contact met ons op

Hieronder vindt u artikels over vragen die wij vaak voorbij zien komen. Staat uw vraag er niet bij? Dan kunt u natuurlijk ook contact met ons opnemen, we helpen u graag vooruit!

Neem contact met ons op

Wil je vrijblijvend een afspraak maken of heb je een vraag? Neem dan telefonisch contact met ons op of stuur ons een e-mail bericht.