Fiscaal advies over thuiswerkkostenregeling/WKR

22 februari 2022

Dit artikel met fiscaal advies over thuiswerkkostenregeling/WKR is speciaal voor u geschreven, namens de fiscalisten van RSW Accountants + Adviseurs.

Wijziging werkkostenregeling

Per 1 januari 2022 is de vrije ruimte binnen de werkkostenregeling weer verlaagd naar 1,7% over de eerste € 400.000 van de fiscale loonsom. Over het meerdere van uw loonsom bedraagt de vrije ruimte 1,18%. In 2021 was deze vrije ruimte eenmalig verruimd naar 3% over de eerste € 400.000 van de loonsom.

Onbelaste thuiswerkvergoeding

Door de coronacrisis werken veel mensen thuis. Thuiswerken zorgt voor extra kosten voor de werknemer. Denk aan o.a. water- en elektriciteitsverbruik, de verwarming wat hoger zetten in deze koude wintertijd of het zetten van een kop koffie of thee.

Om u de mogelijkheid te bieden om uw werknemers te vergoeden voor de kosten die ze maken voor het thuiswerken, mag u belastingvrij € 2 per thuisgewerkte dag of deel daarvan vergoeden. Daarvoor hoeft geen loonheffing ingehouden te worden.

Afspraken maken

U dient daarvoor met uw werknemers afspraken te maken over het aantal dagen waarop de werknemer thuis zal werken. Deze afspraken zijn de basis voor de vaststelling van de door u onbelast te vergoeden reis- en thuiswerkkosten. Als de werknemer bijvoorbeeld twee dagen thuiswerkt en drie dagen op kantoor, kunt u op basis van deze verhouding voor zowel het thuiswerken als de reiskosten voor het woon-werkverkeer toekennen. In dit voorbeeld kunt u dan onbelast € 4.- per week aan uw werknemer toekennen en daarnaast € 0,19 per gereisde kilometer onbelast vergoeden gemaakt in de andere drie dagen.

Een keuze maken

Als werkgever kunt u per dag óf de thuiswerkkostenvergoeding, óf de reiskostenvergoeding geven. Als uw werknemer bijvoorbeeld vanuit huis werkt maar wel moet reizen naar cliënten voor een afspraak, kan u de keuze maken om óf de thuiswerkkosten, óf de reiskosten onbelast te vergoeden.

Als werkgever mag u de thuiswerkvergoeding wel combineren met een reiskostenvergoeding voor zakelijke ritten uw werknemer. Dat is bijvoorbeeld aan de orde wanneer hij of zij reist naar een klant.

Wij willen u graag goed informeren. Mocht u daarom nog vragen hebben, neem dan gerust contact met ons op.

Neem contact met ons op

Hieronder vindt u artikels over vragen die wij vaak voorbij zien komen. Staat uw vraag er niet bij? Dan kunt u natuurlijk ook contact met ons opnemen, we helpen u graag vooruit!

Neem contact met ons op

Wil je vrijblijvend een afspraak maken of heb je een vraag? Neem dan telefonisch contact met ons op of stuur ons een e-mail bericht.