Box 3-belasting: van fictief naar werkelijk rendement

06 maart 2025

In de huidige belastingwet wordt de box 3-heffing berekend via een forfaitaire spaarvariant. Dit betekent dat de belasting niet op basis van het werkelijke rendement wordt berekend, maar op basis van vaste percentages voor banktegoeden, overige bezittingen en schulden. De percentages zijn:

  2023

(definitief)

2024

(definitief)

2025

(voorlopig)

Banktegoeden 0,92% 1,44% 1,44%
Overige bezittingen 6,17% 6,04% 5,88%
Schulden 2,46% 2,61% 2,62%
Box 3-tarief 32% 36% 36%

 

Lees hier het artikel dat we eerder geschreven hebben over box 3 over de verzonden brief door de Belastingdienst.

Overgang naar werkelijk rendement

De invoering van een nieuwe berekening op basis van werkelijk rendement is uitgesteld tot 2028 (was oorspronkelijk 2025). Dit betekent dat tot die tijd de huidige methode op basis van het forfaitaire spaarvariant blijft gelden. Tot 2028 kun je ervoor kiezen om belasting te betalen op basis van je werkelijke rendement (dit op basis van jurisprudentie van de Hoge Raad). Dit kan voordeliger zijn wanneer de box 3-heffing op basis van het werkelijk rendement lager uitvalt dan op basis van de forfaitaire spaarvariant.

Op basis van de veertien arresten van de Hoge Raad en de zes kamerbrieven omvat het werkelijk rendement:

  • Alle inkomsten uit het hele vermogen (banktegoeden, overige bezittingen en schulden)
  • Een berekening zonder rekening te houden met inflatie
  • Directe (rente, dividend, huur, etc.) en indirecte (koersresultaten beleggingen, waarde ontwikkeling onroerend goed, etc.) inkomsten
  • Een woning sluit aan bij de waardeontwikkeling van de WOZ-waarde (pro rata verdeling tussen koper en verkoper bij een transactie gedurende het jaar)
  • Geen belastingvoordeel voor eigen gebruik
  • Werkelijk rendement kent geen verliescompensatie
  • Geen aftrek van kosten, behalve rentelasten en investeringen
  • Geen heffingsvrijvermogen (eerste € 57.864 is niet vrijgesteld)

Er zijn nog onduidelijkheden over details, zoals het moment waarop rendement meetelt en hoe bepaalde vermogenscategorieën worden behandeld.

Hoe geef je het werkelijk rendement door?

Vanaf de zomer van 2025 kun je je werkelijke rendement doorgeven via een speciaal formulier bij de Belastingdienst. Dit geldt voor de jaren 2017 t/m 2020 als je aanslag na 24 december 2021 definitief is opgelegd en je bezwaar hebt gemaakt. Voor 2021 en later kan dit als je aangifte hebt gedaan of een definitieve aanslag hebt ontvangen.

Overweeg of het voor jou voordelig is om je belasting op basis van werkelijk rendement te laten berekenen, en vergeet daarin niet de afweging te maken voor de kosten om dit uit te rekenen. We helpen jou hierbij graag vooruit en voor vragen kun je terecht bij je relatiebeheerder.

 

Links voor meer informatie

Welke gegevens heb ik nodig om het werkelijk rendement door te geven?

Welke jaren mag ik het werkelijk rendement doorgeven?

Wanneer kan ik mijn werkelijk rendement doorgeven?

Neem contact met ons op

Hieronder vindt u artikels over vragen die wij vaak voorbij zien komen. Staat uw vraag er niet bij? Dan kunt u natuurlijk ook contact met ons opnemen, we helpen u graag vooruit!

Neem contact met ons op

Wil je vrijblijvend een afspraak maken of heb je een vraag? Neem dan telefonisch contact met ons op of stuur ons een e-mail bericht.