Box 3: brief van de Belastingdienst doorgeven werkelijk rendement in Box 3 en ambtshalve herziening 2019

30 oktober 2024

In navolging op onze eerdere berichtgeving omtrent de ontwikkeling in box 3 en naar aanleiding van de door de Belastingdienst verzonden brieven in oktober 2024, informeren we jou graag verder.

 

Brief van de Belastingdienst: ‘Meer informatie over het doorgeven van uw werkelijk rendement in box 3’

De Belastingdienst heeft in oktober een brief verzonden met het onderwerp ‘Meer informatie over het doorgeven van uw werkelijk rendement in box 3’. In deze brief wordt vermeld dat indien het werkelijk rendement op het vermogen lager is dan het wettelijke bepaalde fictieve rendement, het mogelijk is om ‘vanaf de zomer 2025’ middels het formulier Opgaaf werkelijk rendement het werkelijk rendement door te geven. De Belastingdienst geeft in haar brief aan dat je hiervoor voorlopig niets hoeft te doen.

Zoals eerder gecommuniceerd adviseert RSW om alvast gegevens te verzamelen waaruit het werkelijk rendement box 3 blijkt. Dit geldt voor de jaren waarin bezwaar is aangetekend en de jaren waarvoor nog geen definitieve aanslag is opgelegd. Voor een indicatie van benodigde gegevens voor de benadering van het daadwerkelijk rendement in box 3, verwijzen wij je graag naar het volgende document: Box 3 – Benodigde gegevens voor benadering daadwerkelijk rendement box 3.

Wanneer te zijner tijd (‘vanaf de zomer van 2025’) blijkt dat het daadwerkelijk rendement lager is dan het (eerder) berekende fictief rendement, dan kan een aanvulling gedaan worden via het formulier. Wanneer blijkt dat dit niet het geval is, hoeft geen aanvulling gedaan te worden met het formulier Opgaaf werkelijk rendement.

We benadrukken hierbij dat voor iedere situatie zorgvuldig een afweging gemaakt moet worden of het verzamelen van gegevens, bepalen van het werkelijk rendement, het invullen van het formulier en het eventueel beantwoorden van vragen van de Belastingdienst en de daaraan verbonden kosten, afwegen tegen het uiteindelijke belastingvoordeel.

 

Brief van de Belastingdienst: ‘Doe een verzoek om ambtshalve herziening voor belastingjaar 2019’

In sommige van haar brieven heeft de Belastingdienst een passage opgenomen over het doen van een verzoek tot ambtshalve herziening van het belasting jaar 2019, vóór 31 december aanstaande. Bij deze brieven heeft de Belastingdienst een bijlage opgenomen waarmee kan worden verzocht om ambtshalve herziening van de definitieve aanslag inkomstenbelasting 2019.

Het verzoek om ambtshalve herziening inkomstenbelasting 2019 is van toepassing op de doelgroep waarvoor ten tijde van het Kerstarrest einde 2021 de definitieve aanslag inkomstenbelasting 2019 nog niet onherroepelijk vaststond, in de tussentijd een definitieve aanslag inkomstenbelasting 2019 is opgelegd én geen bezwaar is gemaakt tegen de definitieve aanslag inkomstenbelasting 2019. Hierbij gaat het specifiek over het belastingjaar 2019, nu per 31 december 2024 voor deze gevallen de 5-jaarstemijn waarbinnen verzocht kan worden om ambtshalve herziening verstrijkt.

 

RSW Accountants + Adviseurs verzoekt ter behoud van rechten, voor de haar kenbare situaties om ambtshalve vermindering van de definitieve aanslag inkomstenbelasting 2019. Mocht u het formulier ook naar de Belastingdienst sturen, dan ontvangen we daarvan graag een kopie.

 

Wat nu?

Voor nu is van belang dat je naar aanleiding van de brief geen verdere acties hoeft te ondernemen, anders dan:

  • Altijd bezwaar maken tegen een recent/nog te ontvangen definitieve aanslag Inkomstenbelasting waarin sprake is van een box 3-heffing;
  • Beoordelen of je ter behoud van rechten vóór jaareinde 2024 ter behoud van rechten dient te verzoeken om ambtshalve herziening van de definitieve aanslag inkomstenbelasting 2019;
  • Verzamel alvast gegevens waaruit blijkt wat het werkelijk rendement in box 3 is geweest met betrekking tot die jaren waarin bezwaar is aangetekend of nog geen definitieve aanslag is opgelegd.
  • Maak een kosten-batenanalyse. Het verzamelen van gegevens, bepalen van het werkelijk rendement, het invullen van het formulier, eventueel beantwoorden van vragen van de belastingdienst kan samen een hele klus zijn en de daaraan verbonden kosten wegen wellicht niet op tegen het uiteindelijke belastingvoordeel.

Mocht je nog vragen hebben, dan kan je altijd contact opnemen met jouw relatiebeheerder of jouw fiscaal adviseur van RSW Accountants + Adviseurs. Samen kunnen we dan bekijken of er verdere actie ondernomen dient te worden. Wij helpen je graag vooruit!

Neem contact met ons op

Hieronder vindt u artikels over vragen die wij vaak voorbij zien komen. Staat uw vraag er niet bij? Dan kunt u natuurlijk ook contact met ons opnemen, we helpen u graag vooruit!

Neem contact met ons op

Wil je vrijblijvend een afspraak maken of heb je een vraag? Neem dan telefonisch contact met ons op of stuur ons een e-mail bericht.