20 juni 2024
Bij belastingaanslagen kan de Belastingdienst twee soorten rentes opleggen, namelijk belastingrente en invorderingsrente. Waarvoor dienen deze rentes en wanneer dien je beide als ondernemer te betalen?
De Belastingdienst brengt belastingrente in rekening als zij een belastingaanslag niet tijdig kunnen vaststellen. Dit geldt onder meer bij de inkomstenbelasting, bijdrage zorgverzekeringswet, erfbelasting en vennootschapsbelasting. Een veel voorkomende situatie is als je uitstel aanvraagt om jouw aangifte in te (laten) dienen. Hierdoor ontvangt de Belastingdienst jouw aangifte later, waardoor zij ook later de aanslag kunnen vaststellen. Sinds 1 januari 2024 bedraagt de belastingrente 10 procent voor de vennootschapsbelasting en 7,5 procent voor de andere belastingmiddelen. De belastingrente start vanaf 1 juli na het einde van het tijdvak (of 8 maanden na overlijden voor de erfbelasting) en loopt tot en met 6 weken na het vaststellen van de aanslag (tot het einde van de betaaltermijn).
De Belastingdienst brengt invorderingsrente in rekening als zij de betaling van een aanslag niet binnen de wettelijke betalingstermijn hebben ontvangen. Sinds 1 januari 2024 bedraagt de invorderingsrente 4 procent. De invorderingsrente start vanaf de dag na de uiterste betaaldatum van een aanslag (of termijn) en eindigt op de dag dat het geld op de rekening van de Belastingdienst staat.
Let op: ook als je uitstel van betaling hebt verkregen van de Belastingdienst, ben je invorderingsrente verschuldigd.
Wij willen je graag goed informeren. Mocht je nog vragen hebben, neem dan gerust contact met ons op, met onze fiscalisten of met jouw relatiebeheerder binnen RSW Accountants + Adviseurs. We helpen jou graag vooruit!
Hieronder vindt u artikels over vragen die wij vaak voorbij zien komen. Staat uw vraag er niet bij? Dan kunt u natuurlijk ook contact met ons opnemen, we helpen u graag vooruit!
Wil je vrijblijvend een afspraak maken of heb je een vraag? Neem dan telefonisch contact met ons op of stuur ons een e-mail bericht.