Anticiperen op de nieuwe box 3 heffing

27 september 2022

Door het zogenoemde ‘’kerstarrest’’ van de Hoge Raad op 24 december 2021, wordt de heffing in box 3. De Hoge Raad heeft in het genoemde arrest geoordeeld dat de heffing in box 3 gebaseerd dient te zijn op het werkelijke rendement. Op Prinsjesdag 2022 is bekendgemaakt dat ons Kabinet de box 3-heffing vanaf het jaar 2026 baseert op het werkelijk rendement. De regelgeving over de box 3-heffing – het zogenaamde rechtsherstel – ligt tot en met jaar 2022 vast. Het rechtstekort dat hierdoor ontstaat voor de jaren 2023 tot en met 2025 wordt gedicht met spoedwetgeving, ook wel overbruggingswetgeving genoemd. Deze is op Prinsjesdag 2022 gepresenteerd.

Overbruggingswetgeving

De overbruggingswetgeving vertoont veel overeenkomsten met het rechtsherstel[1] dat geboden wordt over de jaren 2017 tot en met 2022. In box 3 wordt een forfaitaire heffing toegepast op de werkelijke samenstelling van uw box 3-vermogen. Het belangrijke verschil tussen het rechtsherstel en de overbruggingswetgeving is dat bij het rechtsherstel tot en met het belastingjaar 2022 voor de meest voordelige optie kan worden gekozen tussen “oude” en de “nieuwe” rekenmethode. Als volgens de rekenmethode in het rechtsherstel op een hoger box 3-heffing uitkomt, dan mag je ervoor kiezen om oude rekenmethode in dat jaar toe te passen.

Bij de overbruggingswetgeving voor de belastingjaren 2023 tot en met 2025 vervalt deze keuzemogelijkheid. Het vermogen wordt in de heffing betrokken op basis van de werkelijke samenstelling ervan. Geld op bank- en spaarrekeningen worden belast tegen het lage tarief van 0,01% . Beleggingen en overige bezittingen worden belast tegen het hoge tarief van 5,53%. De genoemde percentages zijn de tarieven voor het belastingjaar 2022.

Heffing werkelijk rendement vanaf 2026

De keuze van het Kabinet is gevallen op een box 3-heffing over werkelijk behaald rendement. Het Kabinet heeft gekozen voor een vermogensaanwasbelasting. Hierbij wordt op twee manieren belasting geheven over het vermogen. Ten eerste wordt belasting geheven over de reguliere inkomsten. Denk hierbij aan rente, dividend en huur verminderd met de kosten. Ten tweede wordt geheven over (on)gerealiseerde waardeontwikkeling van vermogensbestanddelen zoals bijvoorbeeld onroerend goed of aandelen. In plaats van een heffingsvrij vermogen komt een heffingsvrij inkomen per belastingplichtige hiervoor in de plaats. Vooralsnog zal onroerend goed ook in het belastingjaar 2026 nog op basis van een forfait box 3-heffing worden geheven. Aanleiding hiervoor is dat de WOZ-waarde te laat wordt vastgesteld door Gemeenten.

Er wordt nog nagedacht over de vormgeving van diverse elementen als verliesverrekening, vrijgesteld vermogen en de berekeningswijze van het werkelijke rendement.

Het tarief in box 3 zal vermoedelijk vastgesteld worden tussen 30% en 35% per jaar.

Een groot nadeel van deze vermogensaanwasbelasting is dat de mogelijkheid bestaat een belastingplichtige geen beschikbare liquide middelen heeft om de belasting in box 3 te voldoen. Denk hierbij aan een vakantiewoning die geen directe huurinkomsten oplevert, maar wel in waarde stijgt. Gedacht wordt aan een aanvraagmogelijkheid voor uitstel van belastingbetaling in deze gevallen kunnen worden. De keuze voor de vermogensaanwasbelasting brengt daarnaast ook administratieverplichtingen voor belastingplichtigen met zich mee.

De hoofdlijnen voor de nieuwe box 3-heffing zijn bekend. Over de vele details wordt op het Ministerie van Financiën nog nagedacht.

We houden u op de hoogte!

Wij willen u graag goed informeren. Mocht u daarom nog vragen hebben, neem dan gerust contact met ons op.

[1] Zie artikel rechtsherstel elders in deze uitgave

Neem contact met ons op

Hieronder vindt u artikels over vragen die wij vaak voorbij zien komen. Staat uw vraag er niet bij? Dan kunt u natuurlijk ook contact met ons opnemen, we helpen u graag vooruit!

Neem contact met ons op

Wil je vrijblijvend een afspraak maken of heb je een vraag? Neem dan telefonisch contact met ons op of stuur ons een e-mail bericht.