Algemeen fiscaal advies

22 februari 2022

Dit is een algemeen artikel met fiscaal advies voor iedereen, namens de fiscalisten van RSW Accountants + Adviseurs.

STAP-Budget en aftrek scholingskosten

Werkenden en werkzoekenden kunnen vanaf 1 maart 2022 een STAP-budget (Stimulans van de Arbeidsmarktpositie) van maximaal € 1.000 aanvragen voor scholing en ontwikkeling. Deze subsidie kunt u aanvragen voor scholing en ontwikkeling die betrekking heeft op het versterken van uw positie op de arbeidsmarkt. Deze maatregel vervangt de fiscale aftrek voor scholingskosten. Scholingskosten gemaakt voor 1 januari 2022 kunnen nog in de aangifte inkomstenbelasting in aftrek worden genomen.

Afschaffen middelingsregeling

De middelingsregeling in de inkomstenbelasting wordt per 2023 afgeschaft. Als uw box 1 inkomsten de laatste jaren sterk in hoogte variëren, kunt u tot en met 2022 nog gebruik maken van de middelingsmogelijkheid. Uw box 1-inkomen over drie opeenvolgende jaren kunnen dan voor de inkomstenbelasting worden gemiddeld. De gemiddelde belastingdruk voor deze drie jaren wordt dan vergeleken met de feitelijk belastingdruk over die drie jaren. Mocht daar een belastingvoordeel uitkomen dan kan dit worden teruggevraagd, voor zover het belastingvoordeel meer dan € 545 bedraagt.

Deze wijziging houdt in dat 2022-2024 het laatst mogelijke tijdvak is waarover gemiddeld kan worden.

Wij willen u graag goed informeren. Mocht u daarom nog vragen hebben, neem dan gerust contact met ons op.

Neem contact met ons op

Hieronder vindt u artikels over vragen die wij vaak voorbij zien komen. Staat uw vraag er niet bij? Dan kunt u natuurlijk ook contact met ons opnemen, we helpen u graag vooruit!

Neem contact met ons op

Wil je vrijblijvend een afspraak maken of heb je een vraag? Neem dan telefonisch contact met ons op of stuur ons een e-mail bericht.