Bedrijfsopvolging en –overnames

Als ondernemer bent u geïnteresseerd in de toekomst van uw bedrijf. U wilt de bedrijfsoverdracht zekerstellen, eventueel zelfs aan de volgende generatie. Bedrijfsoverdracht is een complexe materie. Veel aspecten spelen een rol, waaronder de fiscale regels. Een bedrijf heeft vaak aanzienlijke reserves, waaronder de stille reserve in het pand of de goodwillwaarde van het bedrijf. Bij een overdracht worden deze stille reserves ‘zichtbaar’ en moet er met de fiscus worden afgerekend. Het tarief kan al snel 52% bedragen. Tevens vindt er bij het vererven of schenken van een onderneming heffing van successie- of schenkingsrecht plaats. Fiscale faciliteiten, zoals de bedrijfsopvolgingsfaciliteit in de Successiewet, versoepelen de bedrijfsoverdracht, maar het blijft complexe materie vol voetangels en klemmen. Zonder deskundige begeleiding is de kans op fiscale complicaties groot.

Voor een soepele en succesvolle bedrijfsoverdracht is ook de juridische structuur van een onderneming van essentieel belang. Helaas wordt pas over de juridische structuur nagedacht als het moment van overdracht van het bedrijf aan de orde is. Tijdige voorbereiding voorkomt deze problemen en is essentieel voor een soepele en succesvolle bedrijfsoverdracht.

Onze specialisten helpen u bij alle bovenstaande uitdagingen, en zorgen dat uw bedrijfsopvolging of –overname een succes wordt.